Tazkirah

Wednesday, December 31, 2008

HAPPY NEW YEAR 2009

|””|__|””|.*.*.*.*.
| APPY.*.*.*
|__|””|__|.*.*.*.*
*.*.*.*.*.*.*.*.*.
*. NEW YEAR 2009 *
*.==.==
.*

No regret about the past…
No fear about the future…
New hopes & dreams in 2009…
Thankful to God for His blessings in 2008…
Happy New Year!!!


Friday, December 19, 2008

5 Rules To Be Happy

5 Rules To Be Happy

Thursday, October 30, 2008

Gambar kenang-kenangan bersama Roslan Shah...

Gambar kenang-kenangan bersama Roslan Shah sewaktu kitaorang makan di Restoran Cerana Cheras... Roslan Shah menyanyi di restoran tu... Dia ok & tak sombong... Gud luck for your career...

P/s: Nurul tersenyum simpul dapat bergambar dengan artis. Tu ari dia dapat bergambar dengan Saida AF6...

Gambar-gambar semasa di Planeterium Negara...

Gambar-gambar semasa di Planeterium Negara...




Nurul, Nurin & Aqilah di hadapan baju yang dipakai oleh Sheikh Muzaphar

Nurul & Aqilah di dalam KAPSUL SOYUZ yang membawa Sheikh Muzaphar dari ISS ke bumi.

Nurul & Nurin di dalam KAPSUL SOYUZ



Pada 27 - 29 Oktober 2008 yang lepas aku sekeluarga telah pergi ke KL rumah rumah kakak aku di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras. Aku sempat pergi ke Menara KL & Planeterium Negara. Ni gambar kenang-kenangan aku semasa di sana...

Gambar-gambar semasa di Menara Kuala Lumpur...






Friday, September 26, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri...



Sir lump mud hurry rare year ideal fit tree moo lee year… ma half za hair bar ten… 2 loose dairy hearty young eek class...

Ikhlas daripada Zairi, Julia, Nurul Nabihah Najwa, Nurin Hamizah & Nur 'Aqilah Damia.

Monday, September 15, 2008

Pisang pelik!!!

Pisang nipah pelik!!!


Gambar pisang ni memang agak pelik. Bentuk dia macam kerang. Saya ambil gambar ini di rumah Norazizah KDPM Kemas Semester 3 di MARDI Kluang. Tu le dia kuasa ALLAH SWT. MasyaAllah...

Thursday, September 11, 2008

Hari ulangtahun perkahwinan dengan tragedi!!!





Ni gambar cermin kereta aku yang pecah akibat daripada mesin potong rumput. Yang sedihnya kat sini ada 3 iaitu:-

1. Kejadian berlaku betul-betul tarikh ulangtahun perkahwinan aku yang ke-10 (6.9.98 - 6.9.08).
2. Masa berlakunya kejadian tu, hamba Allah yang potong rumput tu tak maklumkan pun pada aku sedangkan aku ada di pejabat dari jam 6.45 pagi - 6.00 petang. Terkejutnya aku bila nak balik cermin keta aku dah pecah. Abis aku telefon kawan-kawan (Ahmad Fadzil, Hishamudin & Hj. Hatta) bertanyakan hal tu. Masing-masing tidak tahu. Takpelah aku redha walaupun hati agak marah.
3. Kereta tu aku baru je beli. Sebulan pun tak sampai lagi. Tak sedih ke tengok keta baru beli cermin dah pecah & kemek sikit kat body atas tayar belakang. Bengkak jugak tapi nak buat camner benda dah berlaku.

Keesokkan harinya mungkin sempena bulan Ramadhan yang mulia ini & berkat kesabaran aku, datang 2 orang guru pelatih aku bagi tahu semalam ada orang potong rumput dan tetiba batu melenting terkena tingkap kereta aku. So, aku pun berjumpa dengan En. Hadi iaitu tuan punya syarikat yang mengambil kontrak memotong rumput di IPTI. Alhamdulillah beliau akur dan berjanji akan menanggung kos baik pulih kereta aku. Takpelah aku mintak dia tanggung kos ganti cermin sahaja. Berkenaan dengan tinted & body yang kemek tu aku tak kisah sangat. Terima kasih En. Hadi atas tanggungjawab anda itu.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua umat ISLAM dan khas buat mak Hjh. Halimah @ Kalimah bte Hj. Khamis di Felda Bukit Permai, Layang-Layang dan ayah serta mak mentua, Jantan bin Saidin & Zalehah bte Shuib di Parit Sumarto, Parit Raja, Batu Pahat. Semoga puasa tahun ini dilimpahi keampunan, keberkatan dan kesejahteraan. Amin....

Monday, June 23, 2008

Berkelah di Pantai Tg. Balau Kota Tinggi

video
Nurul, Nurin & 'Aqilah sedang bermandi manda...


Gambar Nurul, Nurin & 'Aqilah sewaktu bermandi manda di Pantai Tg. Balau Kota Tinggi pada 8 Jun 2008...

Nurul bersama Saida AF6... Oklah tu!!!

video
Nurul & my sister Norhayati Husain bersama Saida AF6. Jumpa masa makan malam kat Taman Cheras Perdana 29/5/2008 tu ari....


Gambar Nurul & my sister bersama Saida AF6... Tq Saida sebab sporting... Oklah tu!!!

Tuesday, June 3, 2008

Juara AF6

Rancangan ini anak2 saya Nurul, Nurin & Nur 'Aqilah yang suka sangat... Semoga terhibur ok...

Jom kita joget..... Poco Poco

Sunday, May 18, 2008

SELAMAT PENGANTIN BARU....

Salam sejahtera...

Saya ingin mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU kepada student KPLI Sains 1 Sdri Nadia bte Rahim Ambilan Januari 2008 dengan pasangannya Sdra Mohd Nazim Hj. Jamaluddin yang telah melangsungkan perkahwinan mereka pada 18 Mei 2008 di rumah pengantin perempuan di alamat No. 35, Jalan Jamaluang, Kg. Seri Pantai, 86800 Mersing, Johor. Saya memohon jutaan kemaafan kerana tidak dapat menghadirkan diri kerana pada masa yang sama saya menghantar anak saudara menikah. Di kesempatan ini, saya sekeluarga ingin mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU kepada Nadia. Pesanan saya sentiasalah bersabar mengharungi kehidupan berumahtangga ini. Sentiasa hormat menghormati antara satu sama lain dan sentiasa bersabar menghadapi sebarang situasi yang mendatang. Semoga berbahagia ke akhir hayat.... Salam takzim dari saya sekeluarga Zairi, Julia, Nurul Nabihah Najwa, Nurin Hamizah & Nur 'Aqilah Damia.



Badan Sihat Otak Cerdas....

Aktiviti senaman pagi merupakan satu aktiviti wajib yang mesti diikuti setiap guru pelatih. Aktiviti ini dijalankan hanya pada hari Selasa, Rabu dan Khamis setiap minggu bermula jam 7.30 pagi. Ada 3 tempat untuk pelajar menjalankan aktiviti senaman pagi ini iaitu di dataran antara Blok A dan B, Jabatan PJK & Dataran Blok E. Aktiviti ini akan dikendalikan oleh guru-guru pelatih opsyen PJ di bawah seliaan En. Poniran Salamon dari Jabatan PJK. Beliau juga dibantu oleh pensyarah-pensyarah di Jabatan PJK.

Tuesday, May 6, 2008

Apa itu Moodle?

Welcome to Moodle!


Moodle is a course management system (CMS) - a free,
Open Source software package designed using sound pedagogical principles, to help educators create effective online learning communities. You can download and use it on any computer you have handy (including webhosts), yet it can scale from a single-teacher site to a University with 200,000 students. This site itself is created using Moodle, so check out the Moodle Demonstration Courses or read the latest Moodle Buzz.



Moodle Community


Moodle has a large and diverse user community with
over 330,000 registered users on this site alone, speaking over 70 languages in 196 countries (we have more statistics here). The best place to start is Using Moodle, which is where the main international discussions are held in English, but we have a variety of groups discussing other topics and in other languages.



Moodle Development


We have a long
list of developers who contribute towards the development of Moodle. Start with our developer information as well as the roadmap, the coding guide and CVS guide to access our source code. Most discussion can be found in Using Moodle, but we also have a Tracker where you should report general bugs, feature requests, fixes and other issues. Sensitive security problems should be posted to the Moodle Security site, so we can deal with them appropriately.



Moodle Downloads


Moodle is available in a variety of
download packages with different levels of stability, as well as via CVS. A number of additional modules/plugins and language packs are also available.

Jenis-Jenis Resos Dalam Moodle

Laman Teks
Resos jenis ini paling mudah iaitu halaman yang mengandungi teks. Ada beberapa jenis format yang membenarkan halaman teks menjadi laman web yang menarik.

Laman HTML
Resos jenis ini mudah dibina untuk dijadikan satu laman web di dalam Moodle terutama apabila anda menggunakan ciri penyunting WYSIWYG. Laman disimpan dalam pangkalan data dan bukan sebagai satu fail. Anda bebas menggunakan HTML termasuk Javascript.

Fail dan Laman Web
Resos jenis ini membolehkan anda membuat pautan ke mana-mana laman web atau kepada fail umum. Ia juga membenarkan pautan kepada laman web atau fail yang telah anda muat naik ke dalam kursus anda. Laman web biasa akan dipaparkan manakala bahan multimedia seperti fail mp3, fail klip video atau flash akan dibuka oleh pemain masing-masing.

Ada banyak pilihan untuk mengawal bagaimana tetingkap yang mengandungi bahan dipaparkan. Jika resos anda ialah satu aplikasi atau bahan yang boleh menerima parameter, anda boleh menghantar maklumat seperti nama pengguna, e-mel, kursus yang diambil dan sebagainya.

Direktori
Resos direktori boleh memaparkan satu direktori dan sub direktori di ruang fail kursus. Pelajar boleh lihat semua fail-fail yang ada.

Pakej Kandungan LMS
Resos jenis ini membolehkan anda menambah pakej yang mematuhi piawaian spesifikasi kandungan pakej IMS ke dalam kursus anda. Anda hanya perlu muat naik pakej dan gunakan. Ada beberapa pilihan bagaimana tetingkap yang mengandungi bahan dipaparkan seperti menu navigasi atau butang dan sebagainya.

Label
Resos label berlainan sedikit daripada jenis resos yang lain kerana ia membolehkan teks dan imej dibenamkan terus bersama pautan aktiviti dalam laman kursus.

Apa itu e-PEMBELAJARAN

Definisi e-Pembelajaran

Menurut Rosmah, Rasidah, Nor Liza, dan Rohayu (2001), e-pembelajaran ini membolehkan pembelajaran tercanggih dilaksanakan dan membolehkan pencapaian ke atas lebih ramai pelajar tanpa mengira jarakjauh di samping membolehkan pembelajaran berlangsung secara berterusan. Oleh kerana e-pembelajaran ini adalah sistem pembelajaran yang menggunakan internet sebagai saluran (Rosmah, Rasidah, Nor Liza, dan Rohayu (2001), atau teknologi portal yang menggabungkan system data dengan system maklumat yang lain (Hartley, 2000) maka ia berupaya menyampaikan teori, metodologi dan amalan yang telah diterbitkan kepada audien yang lebih besar dan menarik kerana menurut Learnframe (2001) penggunaan media-media ini kebiasaanya mengandungi teks, animasi, grafik, audio dan video yang menarik di samping menyediakan kemudahan untuk perbincangan menerusi talian dan bantuan profersional isi pelajaran secara dalam talian.E-pembelajaran ini juga ditakrifkan sebagai pendekatan pembelajaran di mana pendidikan, latihan dan maklumat yang berstruktur disepadukan dan disampaikan oleh komputer melalui internet khususnya web, atau dari cakera keras, CD ROM, storan mudah alih berkeupayaan tinggi atau melalui system jaringan organisasi (Jamaludin Mohaiadin, 2000).

Latihan Pembangunan Staf E-Pembelajaran Untuk Pensyarah IPTI 2008

Salam sejahtera...

Seramai 17 orang pensyarah IPTI sedang mengikuti Latihan Pembangunan Staf E-Pembelajaran Untuk Pensyarah IPTI 2008 yang diadakan di Bilik C6, Blok C anjuran Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi. Kursus ini dikendalikan oleh Encik Mazlan Ayop dan Puan Siti Anidah Kamsir. Sepanjang 2 hari iaitu 6-7 Mei 2008 para peserta akan diberikan input yang berkaitan dengan e-pembelajaran. Kursus ini bertujuan :-
1. Memberi pendedahan kepada peserta untuk menggunakan suatu pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara e-pembelajaran.
2. Mengwujudkan proses pengajaran dan pembelajaran di bilik kelas secara lebih berkesan dan sistematik.
3. Menyediakan bahan bantu mengajar yang relevan dengan teknologi hari ini.
4. Menyediakan sumber maklumat dan rujukan untuk pengajaran dan pembelajaran keseluruhannya untuk dicapai di mana-mana sahaja dengan cara yang lebih mudah dan berkesan.
5. Mengurangkan bebanan setiap guru, terutama dalam menyediakan bahan bantu mengajar.
6. Membantu menyelesaikan penyampaian konsep yang abstrak secara lebih baik.
7. Menjimatkan masa guru, bagi menyedia dan memikirkan bahan bantu mengajar.

Selamat berkursus diucapkan kepada semua. Semoga kursus ini bermanafaat sepenuhnya kepada proses pengajaran & pembelajaran kita.

Sunday, May 4, 2008

Apa itu POTASSIUM

FUNGSI

Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot.


Kekurangan potassium bukanlah sesuatu yang jarang berlaku kerana pengambilan garam yang banyak, makan makanan yang dikilang, pengambilan diuretik dan meminum air yang banyak akan menyahkan potassium daripada badan kita.


Mereka yang mengambil diuretik untuk mengawal penyakit darah tinggi dan sembab hendaklah berhati-hati apabila mengambil makanan yang tinggi kandungan potassium kerana banyak jenis diuretik yang menyebabkan kehilangan potassium dalam air kencing.


Alkohol, kopi, gula, diuretik, makanan berkarbohidrat rendah , tekanan mental dan fizikal, boleh menyebabkan kekurangan potassium.






SUMBER


Potassium wujud hampir pada semua bahagian dalam haiwan dan tumbuhan asli, dan terdapat dalam hampir semua makanan yang kita makan. Dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mana kaya dengan potassium dapat menambah pengambilan potassium. Buah-buahan yang kaya dengan potassium termasuklah pisang, limau, jus limau, anggur, jus anggur, tembikai, prun, peach, pear, dan avocado.


Sayur-sayuran yang kaya dengan potassium termasuklah mentimun, ubi kentang. kobis, kacang, kacang peas dan tomato.


Lain-lain sumber potassium yang baik ialah hasil susu dan daging termasuk daging lembu, kambing, ayam dan ikan.





KEKURANGAN Kekurangan potassium boleh menyebabkan:

1. Keletihan, lemah badan.
2. Tekanan mental, denyutan jantung tidak normal.
3. Kulit kering, tekanan darah rendah.
4. Sembab, terdapat protin dalam air kencing, dan kejang otot.

Penyebab kepada 'stress' berbeza-beza di antara satu individu dengan individu yang lain. Antara lain dapat dikategorikan sebagaimana berikut:

1. Individu – berpunca dari segi kepercayaan, perasan, cara berfikir dan cara kita bertindak
2. Interpersonal – mempunyai hubungkait dengan orang yang kita temui.
3. Organisasi – institusi di mana kita bekerja
4. Masyarakat – tempat kita tinggal dan bekerja
5. Lain-lain – budaya, negara, antarabangsa, atau sejagat

Ujian Amali PJ

Salam sejahtera...

Pada 5 - 7/5/2008 ini pelajar-pelajar KPLSPM Opsyen PJ/BM, PJ/BT & PK/PJ serta pelajar-pelajar PISMP Opsyen PJ Semester 1 & 3 akan menjalani amali PJ bertempat di padang IPTI bermula jam 8.00 - 4.30 petang. Ujian ini merangkumi beberapa aspek iaitu Olahraga, UKJK, ujian-ujian kemahiran dan gimnastik. Penyelaras bagi aktiviti ini, En. Ahmad Fadzil bin Hj. Noor dan dibantu oleh pensyarah-pensyarah dari Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan IPTI. Ujian ini juga akan dipantau oleh pensyarah dari IPG luar. Di harap, semua guru pelatih dapat melakukan ujian ini sebaik mungkin & semoga berjaya.

5 Syarat untuk buat maksiat...

Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."

Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya. "Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya." Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata, "Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah? "Ya!" tegas Ibrahim bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki i tu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, "Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?" "Ya! Anda benar." kata lelaki itu.

Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat. Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh'." Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim , mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?" "Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apa syarat yang kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya." Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini akut bertaubat kepada Allah." katanya sambil terisak-isak.

Saya kembali........

Salam sejahtera...

Apa khabar semua... Maaf lama tak update blog ni. Maaf le sebab password terlupa. InsyaAllah lepas ini saya akan muatkan sesuatu yang berguna untuk tatapan anda. Terima kasih.

Sunday, February 3, 2008

Selamat Datang Ke Zairi's IPTI

Blog ini membincangkan tentang isu-isu semasa yang berkaitan dengan dunia hari ini. Jika ada mempunyai idea-idea yang boleh dibincangkan sila poskan ke blog ini. Terima kasih...
Salam ukhwah dari saya.

BMI CALCULATOR