Tazkirah

Wednesday, May 19, 2010

MENCARI +ve DALAM -ve

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Rasanya agak lama gak aku tak update blog. Selain daripada kesibukan kerja, line internet yang slow membuatkan aku jadi malas nak update blog. Hari ini aku nak kongsi bersama satu artikel yang agak menarik. Aku dapat artikel ni dari seorang sahabat melalui email... Baca sampai habis ok!!!

Bagaimana MENCARI +ve DALAM -ve

1. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk suami/isteri yang tidur berdengkur di waktu malam, kerana beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.

2. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk anak/adik perempuan kita yang mengomel apabila mencuci pinggan, kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.

3. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk cukai pendapatan yang kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk pakaian kita yang dah tak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan.

5. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap, dan rumah yang perlu dikemas, kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.

6. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk bunyi bising jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.

7. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk timbunan pakaian yang perlu dicuci/ digosok kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

8. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk keletihan/ kesakitan otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk kerja kuat.

9. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. Untuk tempat letak kereta yang jauh daripada lif, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk berjalan.

10. Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR ke hadrat Allah SWT.. untuk jam loceng yang berdering pada waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...

BELAJARLAH BERSYUKUR....... ALHAMDULILLAH

No comments:

BMI CALCULATOR